*pling* Ik krijg mail. “Zoek maar uit wat je tof vindt!” lees ik. Een enthousiasme bubbelt door m’n lijf. Bij het doorbladeren zie ik van alles. Dit is de kans om eens iets te lezen wat ik niet zo snel zelf zou kopen. En dan zie ik deze cover. Het trekt me aan. Ik ben echt super benieuwd hoe de platen aan de binnenkant zullen zijn. “Deze alstublieft!” typ ik terug. En zo het geschiede. Ik ga lezen. Tot zo.

De titel zegt precies wat hierin te vinden is. Noorse Sagen. Meerdere verhalen dus. En als je net als ik niet precies (of precies niet) weet welke verhalen dat zijn dan moet je het gewoon gaan lezen. Ik ga hier geen samenvatting geven van 5 verhalen. 

Ja hoor. Wat ik al dacht (maar vooral hoopte) wordt werkelijkheid. De plaatjes. Robuust. Minimaal. De sfeer. Precies goed. Awesome. Maar echt. Dat zeg ik niet om te slijmen. Heus niet! Je moet me geloven! Dit boek kan ik gewoon regelmatig even openslaan en dan even lekker plaatjes kijken. Ze geven mij een bepaald gevoel waarvan ik niet zo goed weet welke. Het heeft iets mysterieus. Iets engs. Ik krijg genoeg ruimte om zelf dingen in te vullen. Maar genoeg over de plaatjes. Er staat ook tekst in.

Ik ben geen kenner. Je zou het niet zeggen, maar ik steek m’n tijd niet in oude Noorse verhalen. Dus eigenlijk lees ik deze verhalen voor het eerst. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik alle verhalen precies niet ken. Maar echt nul. Als dit bij algemene kennis hoort dan heb ik ergens niet goed opgelet. Maar goed! Ik vraag me regelmatig af wat nou precies de boodschap is. Het moraal. Wat kan ik eruit meenemen. Naar mijn eigen leven. Hoe kan ik hier een beter mensch van worden. En voordat ik daaruit ben vraag ik me af hoe deze verhalen in Odins naam zijn ontstaan! Geeft ook niks. Het zijn stuk voor stuk bijzondere verhalen. En dan is het nou tijd voor een creatief zondagmiddaglesidee! 

Voor Harry Potter fans is dit helemaal leuk! Het heeft er echt precies niks ermee te maken hoor. Maar serieus. Echt precies minder dan nul. Misschien nog wel minder. Maar je kan wel doen alsof je een alternatieve versie leest van Baker de Bard. En dan verzin je er gelijk een heel nieuw Harry verhaal bij in een waanzinnige Viking setting. Zoooo zie mij hier eens mijn volgers aanzetten tot creativiteit! Niet normaal dit. Ook nog eenses helemaal voor niks. Ik heb er zelf ook helemaal zin in gekregen! De Relieken van de Dood zijn bijvoorbeeld de speer van Odin en de bloemen van Frigg en… nog iets… Ga lekker aan de slag zou ik zeggen! TOEDELS!