@spoorwegmuseum is eindelijk weer open! Ook kreeg ik het fijne nieuws dat ik, vanaf 19 juli en augustus, weer aan de slag mag als Edutrainer. Dan kan ik iedereen die wil ons mooie museum laten zien en allemaal verhalen vertellen over de collectie. En dat geeft me dus een goede reden om aan dit boek te beginnen. Twee fijne werelden die samenkomen. Ohja, is het een idee als ik m’n rooster deel op m’n website? Als je het leuk vindt kan je me dan treffen. Of is het wel heel erg arrogant om te denken dat mensen speciaal op de dag dat ik werk naar het museum willen komen om naar m’n geouwehoer te luisteren over treinen? Ach. Boeie. Ik ben awesome. And I know it. Denk ik. Hoop ik. Enthousiast ben ik sowieso en vertel je graag van alles en laat je graag de toffe plekjes zien. En in treinen kruipen die normaal dicht zijn. Maar nu eerst lezen. Tot zo!

Hal (Alex in NL) mag weer mee op een fijne treinreis. Naar Zuid-Afrika dit keer. Van Pretoria naar Victoria Falls. Ze reizen door de prachtige natuur van het continent en zien de mooiste wilde dieren. Maar deze serie heet niet voor niets Adventures On Trains. En zoals de titel al doet vermoeden is er een moord gepleegd in de trein. Hal zal Hal niet zijn als hij niet even zijn neus in andermans zaken zou steken. Doet ie dus ook. 

Ik vind het maar verdacht. Elke keer als Hal op een trein stapt gebeuren er vreemde dingen. Dit is al de derde keer! Het is wel alsof hij het meeneemt. Eerst wordt er iets super duurs gestolen, dan iemand gekidnapt en nu wordt er een moord gepleegd! Het wordt elke keer erger en erger. Wat moet er wel niet in het volgende boek gebeuren?! Laat hij de hele trein verdwijnen?! Ik vind Hal maar een engerd worden. Er gebeuren vast allemaal  dingen tussen de regels door! Dingen die ik niet oppik. Zit Hal niet stiekem achter al deze criminele activiteiten?! Is hij niet gewoon het meesterbrein van dit alles?! Alles wijst erop. Als Hal op een trein zit zijn er problemen. En elke keer lijkt hij ermee weg te komen. Hij heeft de touwtjes in handen. Ik gruwel van die jongen. En hij komt zo lekker sympathiek over hè. Nou, ik vertrouw er niks van! En al helemaal niet meer als ik net even de intonatie van alles wat hij zegt zo in m’n hoofd oplees dat ik helemaal gelijk krijg. Als je me niet gelooft moet je het zelf maar eens proberen. Dan weet je precies wat ik bedoel! Met zo een stemmetje als Michael Corleone. Bah. Smerige gluiperd is die Hal. Ik houd hem in de gaten!

Genoeg over die misdadiger die Hal heet. Dit boek vind ik echt stukken beter lezen dan de vorige. Ik vind het überhaupt beter. Lange tijd heb ik geen idee van het hoe en wat. En dat is de bedoeling met een detective. Ik word ook niet echt heen en weer geslingerd maar dat vind ik dan weer niet zo erg. Het is niet dat ik radeloos met m’n handen in het haar zit om vervolgens in tranen op m’n knieën te vallen. Nee. Gewoon lekker iedereen bevragen. Gewoon lekker klassiek. Gewoon lekker op een trein. Ik weet op dit moment nog niet wat de deal is trouwens. 

En ja hoor! Ineens weet ik het! Denk ik. Hoop ik. Dat zie je nooit aankomen. Dat is zo verwerpelijk. Dat moet het haast wel zijn. Het is HAL! Al die tijd al. Die dan wel heel stiekem de opdracht aan iemand anders heeft gegeven. Volgens mij ben ik namelijk de enige die Hal maar een stiekemerd vindt. Met z’n praatjes. Doen alsof hij detective is en alles. Maar iedereen tuint er met beide ogen in. “It’s the perfect crime!” zou Hal zeggen. Na iedereen te hebben omgekocht. Want van sommige dingen denk ik NOU JA ZEG! 

Ik vraag me af of Maya grotendeels deze heeft geschreven en de vorige Sam. Dat zou verklaren waarom ik deze fijner vind dan de andere twee. Maar misschien hebben ze wel evenveel geschreven en is deze gewoon beter. Weet ik veel. Nou ja… weet ik wel. Dit vind ik de beste van de drie. Potjandikkie. Dit is weer een echte detectiveclassic. Ik had zo mijn vermoedens maar zag het toch niet aankomen. En weer komt hij er weer mee weg… de gladjanus. En dat is maar goed ook. Want nadat ik toch wat sceptisch begon aan deze heb ik weer helemaal zin in de volgende: Danger at Dead Man’s Pass! De vertaling Gevaar op de Safari Star komt 14 december uit! Ook leuk :)