“Late to the party.” Zeggen ze dan. Wie “ze” is in dit verhaal weet ik niet maar “ze” zijn er vast. “Ze” zeggen dit waarschijnlijk omdat over een niet al te lange tijd, een dag of tien ofzo, deel twee alweer in de winkel ligt. ‘De Grootste Omweg van de Oertijd’ is de titel als ik het goed heb. Want dat zeggen “ze” op internet. Ergens. Maar goed… waarom lees ik deze nu pas? Dat zit zo. Een niet al te lange tijd geleden, gebruikte ik net ook al, precies die zin, liep ik door @broese_utrecht te dwalen en toen kwam ik uitgevers in het wild tegen. WE kwamen elkaar tegen in het wild. Ik was daar immers ook. En wild. En als je elkaar dan moet tegenkomen dan is een boekenwinkel toch wel de beste plek. Uiteraard op de jeugdafdeling.

En dan praat je wat over boeken en dan komt Knots ter sprake. Ik zei zoiets als ‘Dat zou ik niet zo snel kopen.’ Zegt ze zo van ‘Zeg maar tegen die en die dat ze er eentje moeten opsturen.’ De Billy’s zijn lief. Ik dus mailen en klettert het boek een dag later alweer in de bus. Dus ga ik maar lezen. Tot zo.

Knots leefde jaren geleden. Maar echt jaaaaaren geleden. Toen er nog mammoeten waren enzo. Ze wisten toen ook nog niet zoveel als dat we nu weten. Dat zeg ik omdat het een beetje een onderdeel van het verhaal is. En dan is er Stip. Knots moet Stip redden. Maar Stip is een angstaanjagende sneeuwleeuw! Die eet Knots natuurlijk meteen op. Zeggen ze. Wie die “ze” zijn weet ik nu wel. Knots heeft in ieder geval wat te doen.

Dit is een verhaal vol humor. Wat jou definitie van humor is weet ik niet dus beter zeg ik ‘Dit verhaal vind ik vol humor zitten.’ Daar hoefde ik niet veel voor te lezen. Met een paar pagina’s kwam ik er al achter. Sommige misschien al vanaf de eerste pagina. En bij nader inzien ik ook. Een verhaal dat zich in de oertijd afspeelt maar flirt met onze tijd. Onofficieel het ‘Antropoceen’ genaamd. Dat lees ik op de eerste pagina. En dat vind ik grappig. Beetje flauw ook wel hoor maar ach. Wat maakt het ook uit. Overigens lees je daar niet iets voer het Antropoceen. Dat is gewoon een weetje.

Ik dus lezen en lezen en lezen en lees het volgende “…hij moest wegduiken voor een meloen die een aap gooide.” Is dit een typfout? Het beeld is wel erg grappig wat ik erbij heb. Meloenen gooien geen apen. Nu krijg je wel een beetje een beeld wat de toon is. En ik weer verder lezen en lezen en lezen en na een korte tijd heb ik het alweer uit. Tijd om de achterkant eens te lezen en daar lees ik “Knots is niet zo stoer als zijn naam doet geloven”. Huh? Ik snap echt totaal niet waarom dat er staat. Knots wordt hier keihard geframed joh! Ik vind hem juist heel stoer. Hij stelt de vragen die niemand anders stelt en is ontzettend nieuwsgierig. En daar hoort ook een beetje voorzichtig- en alertheid bij. Dan ben je geen slapjanus. Welnee!

Knots zegt ook een keer dit: “Maar we weten het zelf. Dat is het belangrijkste.” Precies Knots! Laat die lui maar lekker praten. Wij weten wel beter. Knots stelt vragen. Hij denkt voor zichzelf na alleen worden zijn vragen niet beantwoordt. Alhoewel… ze worden beantwoordt met boze en geïrriteerde woorden. En dat vind ik mooi. Mensen die het anders willen doen en iets willen veranderen. Die zullen het, net als Knots ooit deed, moeilijk hebben maar ze moeten weten dat Knots ze duizenden jaren geleden al voor was en dat het gewoon kan. Volhouden en je eigen pad maken. 

En dan nog ff dit. Tijs is een schrijver van kinderfilms. Dat staat op de cover namelijk. De stap naar een boek lijkt me logisch. Het klinkt mij in ieder geval niet gek in den oren. Maar wat ik dan wel weet gek vind is dat Dummie de Mummie daarbij staat. Dat is toch van iemand anders? Tosca Menten schrijft dat toch? Tenminste… de boeken schrijft ze. Dus past Tijs het dan aan voor het witte doek? Of schrijft hij totaal iets nieuws voor de film? Ik heb ineens allemaal vragen maar ben te lui om Google te raadplegen.

Nog ff een laatste dingetje. Ik denk dat ik stop met 8+. Het is niet echt iets voor mij. Ik mis dingen. Niet dat ik het echt stom vind hoor. En niet dat Knots daar de oorzaak van is. Welnee. Ik snap heel goed dat kinderen dit helemaal te gek kunnen vinden. Tja… wat wil ik nou eigenlijk zeggen. Ik zoek andere dingen in boeken. Dat is het. Ik weet het verder ook niet. Misschien komt er wel weer eens een boek voor 8+ dat ik wel helemaal te gek vind. We zien wel. Doei.