Laat het me uitleggen. Want je bent nu helemaal door de war. “Dit is toch een plek waar ik een soort van recensies over kinderboeken kan lezen?! Waarom krijg ik dit dan voorgeschoteld?!” Ik snap dat je boos bent. Maar ik vind je ook een zeur. Waarschijnlijk zit je je al op te vreten sinds het kwizzzalert voorbijkwam. Je had me gewoon kunnen contacten. Dan had je al eerder geweten over de connectie tussen dit boek voor volwassenen en het kinderboek. Ik zal je nu dus uit je lijden verlossen.

Als kind zag ik Jurassic Park en natuurlijk maakte zoiets knetter veel indruk. En zo af en toe keek ik het nog weleens. Laatst was zo een keer. Toen kwam ik erachter dat het een verfilming is! Dat heb ik echt nooit geweten! HOE DAN?! Ik meteen een mail opstellen voor @dekinderboekwinkel (want je kan daar echt alles bestellen en blijft het toch nog een soort van kinderboek ;)) en dat boek laten komen. Dus ergens is dit een kinderboek voor me. Weet je dat ook weer. Heb je eigenlijk zelf ook zoiets? Een film van vroeger wat eigenlijk een boek voor volwassenen is? Even een beetje engagement creëren hier. Ik ga maar eens lezen. Tot zo.

Volgens mij weten we allemaal wel wat het plot van het boek is. Maar voor degene die Jurassic Park echt nog nooit hebben gezien za ik het nog even uitleggen. De techniek om uit DNA dinosauriërs te klonen bestaat. Een super rijke guy heeft een eiland waarop hij deze techniek wil tentoonstellen in de vorm van een soort dierentuin. Maar waar hij geen rekening mee had gehouden is dat dino’s iets anders werken dan gewone dieren. Ze weten eigenlijk nog maar heel weinig. En als ook nog eens je beveiligingssysteem hapert… tja… dan breekt de hel natuurlijk uit. Een groot drama. Een awesome drama. Dat dan weer wel. Je hebt de stand van de maan immers gezien.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een boek las wat het volgende effect op me had. Ik wil door blijven lezen. Tussen de bedrijvigheden door even een hoofdstuk, in de avond wat langer doorlezen en meenemen naar het werk voor in de pauze. Ik zit helemaal in het verhaal. Elke keer als ik het opensla. In het begin wijst alles erop dat de hel gaat losbarsten. Als je met enige regelmaat ‘It is perfectly safe’ en ‘They can’t breed. They are all female.’ moet zeggen dan weet je het wel. En daarbij is het algemeen bekend dat de spreekwoordelijke pleuris uit gaat breken daar op het eiland. En daar kan ik niet op wachten. Kon ik maar sneller lezen. Ik vind het echt AWESOME!

Gelukkig heb ik al een hoop kennis over dino’s voordat ik begon met lezen. Ooit was ik namelijk quizmaster in @naturalismuseum bij hun tentoonstelling rondom de tyrannosaurus Trix. Elke dag stelde ik dezelfde vragen. Aan een stuk door. Zo weet ik dat we geen idee hebben hoe hard een dino kan brullen. Als je op m’n website zit zie je precies hoe ik de vraag stel als een echte flitsende presentator. Glitterjasje. Snor. Alles. Dus of ik nieuwe dingen ga leren in dit boek? Maar ja… Dit is science-fiction. Dan wordt er nogal een eigen draai aan gegeven. Maar het klinkt allemaal super logisch. Volgens mij is het gewoon allemaal waar. Dit boek is geen science-fiction. Ik lees voor het eerst non-fictie en daar wordt het nog spannender van.

(de soort van recensie gaat verder onder de video)

Maar goed. De voorgeschiedenis. De opbouw. De spanning. De dino’s. Ik vind alles te gek aan dit boek. Het is trouwens maar goed dat de film niet precies het boek is. Als kind had ik daar vast niet goed op gereageerd. Beelden van organen die uit een buik rollen nadat een dino een buik open heeft gereten is niet echt een fraai gezicht. Maar stiekem wil ik nu een nieuwe verfilming die veel dichter bij het boek staat. Zit je op een bootje komt er een zwemmende T-Rex achter je aan. Dat wil ik gewoon zien. Maar echt. En als het uit is wil ik meer. En er is meer. Deel twee staat in de kast. Ik weet het… ik zou niets kopen voordat ik de ‘te lezen’ plank leeg heb gelezen. Maar hier maak ik graag een uitzondering voor. De vraag is alleen wanneer ik het ga lezen? Meteen? Wat moet ik dan als het uit is? Misschien is het wel heel stom! dat kan ook nog… Over een maand ga ik op vakantie. Dan neem ik het mee. Dan ga ik het lezen. Als het stom is heb ik altijd nog het strand om me op te vrolijken. Het zal vast niet zo stom zijn dat het m’n hele vakantie verpest. Neem ik aan.

Nogmaals. Ik vind Jurassic Park helemaal te gek.