Lief Dagboek,

Ik weet dat ik je al een tijdje niet heb geschreven maar het is vandaag veertien december tweeduizendeenentwintig en er moet me iets van het hart. Er is een nieuw idee ontstaan. Een leesidee. Vanmiddag om vijftien uur zevenenvijftig stuurde ik dit naar Lotte: “Als je me 1 tip mag geven in 2022 die ik sowieso zal gaan lezen. Is het dan deze? Bij deze geef ik je dus 1 tip voor het komende jaar die ik sowieso zal lezen. Maar dat bleek al uit wat ik zojuist typte.” Ze is een luisteraar van de beste podcast ooit en nu ben ik bang dat ze dat niet meer gaat zijn. Want WAT HEB IK GEDAAN?! De trouwste luisteraars hebben een tipkrediet gekregen. Precies 1 tip. En dat ga ik sowieso lezen. Dat is dus vanmiddag ontstaan doordat Lotte zei dat ik ‘Heksenjongen’ echt moet lezen. “Voor real?” Vroeg ik nog. “Echt voor real.” Antwoord ze. Dus nu komt het boek onze kant op dagboekje. Dadelijk vind ik het vreselijk en luistert ze nooit meer. Raak ik door dit stupide idee al m’n nieuwe vrienden kwijt dagboekje… Ik weet dat je niet terug kan praten maar wees please een beetje zoals het dagboek van Tom Riddle. Geef me raad. Kan ik nog terug?

Liefs,
Je Sebastiaan.


Lief Dagboek,

Het is vandaag de zestiende van december tweeduizendeenentwintig en er is zojuist een pakketje binnengekomen. Dat boek waar ik je laatst over vertelde zit er ook bij. Ik ben er best wel van geschrokken want het is best wel dik. Ik maak me nog steeds zorgen lief dagboek. De cover vind ik best wel mooi. Het heeft iets sprookjesachtig en magisch. Maar dat mag ook wel als er heksen in voor komen. En heksen zijn meestal meisjes. Hele oude meisjes. Oma’s met haakneuzen en wratten enzo. Ik ken geen heksenjongens dagboek. Dus dit vind ik best wel heel leuk. Maar wat nou als alles stom is wat er na de cover komt?

Liefs,
Je Sebastiaan.


Lief Dagboek,

Ik kan niet slapen dus zoek ik je nog heel eventjes op. Dat vind je niet erg toch? Je moet weten dat ik het andere boek van Kelly Barnhill ook gelezen heb. Een hele tijd terug al hoor. Die heet ‘Het Meisje dat de Maan Dronk’ en daarna had ik niet per se dat ik alles van haar wilde lezen. Ik weet nog dat ik een rare leeservaring had en hoop niet dat het weer zal gebeuren. En ik weet het dagboek, uiteindelijk vond ik het wel tof maar het duurde zolang voordat ik erin kwam. Ik heb het boek aan de Leesplank Leeg Lezen Queeste toegevoegd en heb er eigenlijk het hele jaar voor om eraan te beginnen. Tweeduizend tweeëntwintig bedoel ik dan. Want dan gaan de tips in. Nu ga ik echt proberen te slapen want ik ben best wel zenuwachtig voor kerst enzo. Volgens mij krijg ik super leuke kadootjes.

Liefs,
Je Sebastiaan.


Lief Dagboek,

Het is de eerste van het jaar tweeduizendtweeentwintig. Vanaf vandaag kunnen de tipkredieten echt ingezet worden. Dus moet ik een moment gaan vinden om Heksenjongen te lezen. Daar ga ik vast heel ingewikkeld over doen. Nu ga ik het nieuwe boek van Lisa lezen.

Liefs,
Je Sebastiaan.


Lief Dagboek,

Je moet niet boos op me worden. Ik heb namelijk besloten om van elke tip ook een podcast uitzending te maken… En voordat je begint te tieren en allemaal moeilijke vragen stelt wil ik je vertellen dat ik er goed over heb nagedacht. Nou ja, eigenlijk niet. Maar dat wist je ook wel. Ik vind het nog steeds heel spannend. Want breng ik de professionaliteit van de tipgever in het geding met mijn soort van recensie als ik het stom vind? Of geef ik diegene een slecht gevoel? Want de tip vinden zij immers prachtig, emotioneel, waanzinnig en al dat soort dingen meer. Aan de andere kant kan ik het natuurlijk ook prachtig, emotioneel, waanzinnig en al dat soort dingen meer vinden. Je hebt geen antwoorden voor met lief Dagboek. En dat vind ik irritant.

Liefs,
Je Sebastiaan.


Lief Dagboek,

Vanavond heb ik het eindelijk gepakt! Weet je nog Dagboek? Heksenjongen! Die tip van Lotte! Dat ben je toch niet vergeten? Je bent toch niet boos hè? Ik ben te lang weggeweest zeker? Sorry lief Dagboek. Er is geen ander dat weet je toch? Ik zat gewoon even in andere boeken. En ondertussen was ik aan het zwelgen in m’n eigen misere en daaruit aan het komen en allemaal andere ingewikkelde dingen aan het doen. Maar om weer even terug te komen op waarom ik je schrijf Dagboek, ik ben begonnen aan Heksenjongen. Het is eenentwintig januari en ben best wel trots op mezelf dat ik zo vroeg in het jaar eraan durf te beginnen. Veel heb ik niet gelezen hoor. Negenentwintig bladzijdes gingen aan me voorbij. Maar ik las ook Tiffany Dop vandaag. Dus het hoeft nog niets te zeggen. Alhoewel ik wel merkte dat ik er een beetje moeilijk in kon komen. Maar nogmaals lief dagboek, het hoeft niets te zeggen. Morgen ga ik weer verder.

Liefs,
Je Sebastiaan.


Lief Dagboek,

Ik ga zo beginnen. Wens me succes en veel plezier.

Liefs,
Je Sebastiaan.


Lief Dagboek,

Vandaag heb ik drieënveertig bladzijde gelezen. Minder dan ik wilde. Wat ik gister ervaarde herhaalde zich vandaag. Ik kwam er maar moeilijk in. Er zitten verschillende perspectieven in enzo. Maar dat hoeft natuurlijk niets te zeggen. Op zich vind ik dat wel tof en weet ik dat het later bij elkaar gaat komen. Dat weet ik nog van dat vorige boek van Kelly. Dus het heeft wel hetzelfde soort van idee. En ook een beetje dezelfde vibe. Ik weet nog niet wat ik daarvan vind lief Dagboek. Tot morgen.

Liefs,
Je Sebastiaan.


Lief Dagboek,

Vandaag heb ik meer gelezen dan gister, maar begin me wel een beetje zorgen te maken. Ik moest er best wel hard voor werken om de zinnen in me op te laten nemen. Toch heb ik er tweeënzestig weten te eten. Niet echt natuurlijk lief Dagboek. Niet bang worden. Ik zou nooit papier eten. Dat deed ik vroeger alleen met chocoladesigaretten. Die at ik met papier en al op. Verder eet ik weinig papier. Nog even over het boek hè… Ik voel me er namelijk een beetje vreemd over. Aan de ene kant wil heel graag weten hoe het afloopt en aan de andere kant wil ik het graag aan de kant leggen. Maar dat kan ik niet maken natuurlijk. En misschien wordt het nog wel helemaal te gek? Ik ben benieuwd naar wat er morgen gebeurd.

Liefs,
Je Sebastiaan.


Lief Dagboek,

Vandaag heb ik echt een vreselijke leesdag gehad. Ik durf bijna niet te zeggen hoe weinig. Zevenentwintig bladzijde. En dat komt niet omdat ik er geen tijd voor had. Ik ben nog net niet op de helft maar dit kan toch niet langer doorgaan zo? Wat moet ik Lotte vertellen als ze dit te weten komt? Dat ze geen smaak heeft? Dat ze geen idee heeft wat ik leuk vind? Of ben ik misschien te dom om dit boek te begrijpen? Alhoewel het ook weer niet ingewikkeld is. Het gaat gewoon zo langzaam en daar heb ik niet echt zin meer in. Ook vind ik sommige dingen moeilijk te geloven. Die stenen? Kom op zeg… En tegelijk wil ik weten wat er met die stenen is. Het boek maakt me helemaal door de war lief Dagboek. Op deze manier doe ik er nog twee weken over. Dit moet niet op een queeste gaan lijken. Ik ben benieuwd wat morgen me brengt.

Liefs,
Je Sebastiaan.


Lief Dagboek,

Vandaag, vijfentwintig januari, is er iets bizars gebeurd. Na mijn berichtje van gisteren was mijn vertrouwen en zin helemaal m’n schoenen in gezakt. Niet echt natuurlijk maar spreekwoordelijk. Ik had niet eens schoenen aan. Wil je weten wat er gebeurde lief Dagboek? Ik ging op m’n leesplekje zitten op de bank met een klein bakje koffie. Je kent mijn ochtend ritueel nou wel een beetje. Ik pakte Heksenjongen erbij en toen gebeurde er iets vreemds. Het boek pakte me vast. De woorden zogen mij het verhaal in. Het kwam langzaam bij elkaar, heel langzaam, maar toen het eindelijk bij elkaar aan het komen was liet het me niet meer los. Waar ik de afgelopen vier dagen over heb gedaan deed ik vandaag in een keer. En meer lief Dagboek! Vandaag las ik tweehonderdzes pagina’s dat is nog meer dan helft! Maar wat moet ik hier nou van maken Dagboekje? Wat moet ik Lotte en alle andere luisteraars nou vertellen? Moet ik zeggen dat ik een magisch moment had toen de cover van het boek in geschreven woord voorbij kwam? Want dat was het wel. Of moet ik zeggen dat de eerste helft van het boek van mij best in elkaar gedrukt mocht worden? Dat er zelfs bijna een traan over m’n wang rolde? En hoeveel manen moet ik dit in heksenjongensnaam geven? Waar sloeg dit op lief Dagboek?! Waar ik eerst geen verbinding kon krijgen met de karakters ging het in de tweede helft ineens heel snel. Heeft de langzame eerste helft daar iets mee te maken? Ik weet ook dat ik niet deze enige ben geweest met dit probleem. Een andere luisteraar ging dit boek ook lezen en wilde het ook wegleggen. Toen zij ik dat de tweede helft bij mij in ene ging. Nu heeft zij het ook uit. Dat zegt toch iets? Wel vond ik het einde een beetje mèh. Misschien had ik het groots kunnen lezen maar het voelde als een anticlimax. Volgens mij heb ik er wel genoeg over gezegd Dagboek. Ik weet echt niet meer wat ik je erover moet vertellen. Als je nog vragen hebt hoor ik het wel. Maar ja… Erg spraakzaam ben je niet.

Liefs,
Je Sebastiaan.


Lief Dagboek,

Het is vandaag een februari en ben bezig met de soort van recensie voor ‘Heksenjongen’. Ik kwam erachter dat ik helemaal niet weet waarom Lotte vindt dat ik specifiek deze moest lezen. Had ik het toch nog even gevraagd. En weet je wat ze zoal zei? “Ik vond dit dus echt een fantastisch ikduikergensinenkomervoorlopignietmeeruitverhaal. Een geval: Zo had De brief voor de koning eigenlijk moeten zijn” en daar heeft ze wel gelijk in. Dit kwam voor mij wel echt bij elkaar. En daarbij kwam ik er voorlopig niet meer uit. De eerste helft leek eindeloos te duren immers. Maar dat weet je al Dagboek. Ze zegt er alleen niet mee waarom ik het nou juist moet lezen. Ze had trouwens nog een toevoeging “Ik las het op vakantie... dan ben je altijd wel lichtelijk ontoerekeningsvatbaar.” Dekt ze zich hier nou een beetje in? Dat hoeft volgens mij niet. Ze zegt ook nog dat ze van sukkelige hoofdpersonen houdt. Ik vind Finn alleen helemaal niet sukkelig. Ik heb zijn naam nog niet genoemd Dagboek. Finn is de hoofdpersoon. Hij kan niet meer praten. Alhoewel, hij stottert heel erg sinds het ongeluk samen met zijn broer. Finn overleefde het wel en heeft een bijzondere moeder. Er is ook magie in huis en die wordt misschien gestolen. Finn mag dat niet laten gebeuren. En dan gebeuren er dus allemaal dingen. Nu weet jij ook waar het over gaat Dagboek. Denk je dat je het zou lezen als je dat zou kunnen? Als je van magie houdt en verhalen die een lange opbouw hebben is het echt wat voor jou. Ik ben dus meer van de tweede helft maar dat heb ik nu wel genoeg gezegd. Ik ga stoppen lief Dagboek. Ik weet niet wanneer ik je weer ga schrijven maar we gaan elkaar sowieso weer zien.

Liefs,
Je Sebastiaan.


Lief Dagboek,

Hier ben ik nog heeeeeel eventjes. Denk je dat de andere luisteraars met tipkrediet nu bang zijn geworden? Ik hoop het niet. Want ik heb best wel zin in de tips die ze gaan geven. Je weet maar nooit wat er tussen gaat zitten Er staat er al eentje op de plank. In het Engels. Deze maand ga ik die denk ik lezen maar pin me er niet op vast Dagboek.

Liefs,
Je Sebastiaan.