DAN LEES IK HET WEL VOOR!
Ik zei het laatst al in m’n soort van recensie. De kans om het Melis zelf te laten lezen heb ik ontnomen. En dat is helemaal niet erg. Dit is niet weer zo een gevalletje van dat de man wel weer alles bepaald in huis. Melis is een geëmancipeerde volwassen vrouw. Die zou heus wel tegen me ingaan. Maar goed. Ik las Luna dus voor. Vond zei het ook maar 1 maan waard? Lees en oordeel zelf. Wat zij geeft geen manen. Maar je mag beneden wel laten weten wat je denkt dat ze zou geven als ze dus wel manen zou geven. Nou ja. Ik heb wel weer genoeg woorden gebruikt. Nu is Melis. Kumtie!

-Luna-
Lyrisch ben ik over dit boek. Ik zou zelfs bijna durven zeggen dat ik het nóg beter vindt dan Gozert. De aanstichter van die uitspraak is Luna's perspectief. Want wat weet @pieterkoolwijk daar met uiterste zorgvuldigheid een kleurrijke, wollige wereld te ontvouwen ten midden van de grauwe, kille realiteit. Bomvol symboliek wordt je meegevoerd in de wirwar van Luna's diepste gevoelens en fantasieën, waar ze zelf ook geen volledige grip op heeft. Luna is nuchter maar open, beschadigd maar hervindend. Ze bevindt zich op het uiterst precaire snijvlak van begrijpen en begrepen worden. Uiteindelijk leidend tot een explosie die bijna een implosie was geworden gezien de omstandigheden, maar die zich wanneer eenmaal daar in vol ornaat aandient. Genieten geblazen.

Sebas bracht dit boek vol verwondering, compassie en hilariteit (geloof me, veel hilariteit) volledig tot leven voor me door z'n voorleesperformance waarbij we samen compleet dubbel lagen én traantjes weg pinkten. Daarbij wil ik ook nog even een momentje van appreciatie wijden aan de dynamiek tussen Ties en Gozert die voor mij tot volle bloei komt door Luna's ogen. Het is alsof ik er door haar blik intenser van kan genieten. Trouwens, Ties op z'n piepende fietsje, dat beeld staat voor altijd op m'n netvlies gebrand. Dat vind ik zo opmerkelijk, in mijn hoofd is het echt een plaatje (beetje jammer dat hij in mijn hoofd op een driewieler zit maar dat terzijde) en dat illustreert de zorgvuldige positionering van fabelachtige illustraties van @lindefaas_illustration Ze zitten op exact de juiste plekken om je mee te voeren in de luister en prikkelen je brein om het verhaal verder te visualiseren. Kan ik ook nog bonuspunten uitdelen voor de layout? Wat een imposant boek. Maar echt. 

P.S. FEETJES! HEILIGE HANDGRANATEN!
P.P.S. Lekker geen plaatjes van Luna's vader in dit boek lekker puh verdient hij niet in Luna's boek (pssst in Gozert wel voor de nieuwsgierigen).