Het eerste boek dat ik las van @uitgeverijbillybones en het blies me omver. Het raakte me aan alle kanten. Het liet me janken. Maar ook heel hard lachen. Ik heb alle reden om deze parel aan de liefde van m’n leeeeeven @monroeonacid voor te lezen. Het woord is nu aan haar...

-De Jongen Onder Water-

Laat ik beginnen met dat iets zinnigs over dit boek zeggen een crime is; van begin tot eind zit ik zo in het verhaal dat ik er nauwelijks woorden over kan uitbrengen.

Toch een poging; In dit boek is niets wat het lijkt. De waarheid ontvouwt zich langzaam maar zeker aan de hand van deze avontuurlijke maar ook zo dicht bij de realiteit staande detective. 

Want wat is Timon een fijn kereltje en wat zou ik 'm graag door z'n haren woelen. Het directe perspectief faciliteert de mogelijkheid te denken wat Timon denkt en te voelen wat Timon voelt. Opmerkelijk daarbij is hoe de spanning toeneemt als je dit verhaal als volwassene voorgelezen krijgt, er is namelijk sprake van een bepaalde frictie tussen de conclusies die ik trek op basis van Timon's gedachten en gevoelens en de conclusies die hij zelf trekt. Die extra dimensie zorgt voor extra spanning en zuigt me diep in het verhaal. 

Verdrietig is hoe Timon's behoeftes zich in zijn hoofd onbewust vertalen naar verwachtingen waarin nooit voldaan zal worden. Dingen waar hij als kind in alle eerlijkheid recht op heeft, maar die de realiteit niet toe laat en dat doet pijn. Dat vriendjelief op deze manier ook op zijn gevoelens meer licht laat schijnen vind ik heel waardevol.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel, bij vlagen is dit boek ronduit hilarisch en zit ik hardop te lachen, zeker mede veroorzaakt door @de.sebastiaan die Timon puur én eigenwijs weet te vertolken.

Wat ik ook kan waarderen is dat het einde niet mierzoet is, maar bitterzoet. Daarin staat het dicht bij de realiteit.

Samenvattend gaat dit over een jongen die z'n onschuld bijna verliest, maar net niet. Over hoe de meeste mensen deugen. Over hoe mensen maskers dragen om het perfecte plaatje in stand te houden. Levenslessen all over the place.