Zo jammer. @uitgeverijbillybones zal deze serie, neem ik aan, niet meer laten vertalen en uitgeven. Ik heb te doen met al die zielige kindertjes die nu elke keer weer snikkend de boekhandel uitlopen. DAAR DOE IK NIET AAN MEE! Ik neem het heft in eigen handen en ga verder met Eliot en zijn queeste in het Engels! Zoals het is bedoeld. En als het nou heel stom is kunnen al die zielige kindertjes denk van “BOEIE! HET WORDT TOCH SUPER STOM! EN DE SEBASTIAAN LIEGT NOOIT!”. Maar ja… ondertussen heb jij de manen hierboven al gezien… Ik ga lezen. Tot zo.

Eliot is dus nog niet klaar met zijn queeste. Hij heeft twee van de vier chaosstenen en er wordt van hem dus nog wat verwacht. Ondertussen is z’n mam nog lang niet beter en is zijn pa na 10 jaar uit de gevangenis. Fijn zou je denken. Eliot wil kosten wat het kost z’n mam redden en daar heeft hij de Goden bij nodig. Ohja… en hij moet ook de wereld nog redden van eeuwige verdoemenis.

Ja hoor. Ik merk het meteen. De vertaling is echt goed. Moeiteloos stap ik over en zit ik erin. Ik houd van deze serie. Sowieso heeft deze serie in Nederland te weinig liefde gekregen. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat maar ik doe met alle liefde een duit in het zakje. Wat zijn metaforen toch een bijzonder ding. Maar nu door! 

In het Nederlands heet de serie Chaotische Goden. En ja. Ook dit is een waanzinnig chaotisch boek. Er gebeurd een hele hoop en het zit propvol karakters. Ik word bekogeld met flauwe grappen en Griekse goden die een ander leven leiden dan ik zou denken. Wat een hysterie! Love it! Maar toch gaat het in het Engels stiekem soms net ietsje te snel. Absoluut niet erg trouwens! Het is ook weer niet zo heel moeilijk. Maar er gebeurd echt een hoop. Het is niet alleen maar chaos. Het is ook wel echt een verhaal. En net als bij de andere delen verwacht ik diepte. En de diepte is absoluut te vinden. En net als het vorige deel maakte ook deze mij emo. Maar deze ging nog een stuk verder. Janken. Bij een specifiek hoofdstuk. Over een specifiek onderwerp. En als dat gebeurd kan ik niets anders dan 5 volle manen geven.

Het gaat om hoofdstuk 22. Super goed. Maar echt. Ik zag het absoluut niet aankomen. Ineens was het er. Bij het lezen van de hoofdstukken erna blijft mijn hoofd bij dat ene hoofdstuk. Nu moet ik wel even vertellen wat natuurlijk. De ma van Elliot heeft iets met haar hersenen en Maz Evans beschrijft op een fantastische manier wat er in haar hoofd gebeurd. Hoe Josie, zo heet Elliot’s ma, probeert de puzzelstukjes bij elkaar te leggen. Ik krijg het idee dat het echt zo gaat. Dat het in iemands hoofd zo werkt. Echt zal ik het hopelijk nooit weten maar ik kan het me voorstellen. Ik krijg een klein beetje een inkijkje hoe het in het hoofd van m’n eigen moeder soms kan zijn. En dat vind ik bijzonder. Daar moest ik een beetje van huilen. Niet een beetje trouwens… Ineens kan ik me wat meer inleven. Begrip krijgen. Mijn empathielevel is weer ietsje gegroeid. Ik denk aan al die keren dat ik mijn mam puzzelstukjes aan elkaar zag proberen te knopen. Ik denk in ieder geval dat dat gebeurde. Maar toen snapte ik nog niet wat het probleem was. Dat weet ik nu al wel een tijdje hoor. Niet dat dit boek mij iets totaal nieuws heeft geleerd. Maar ik heb nog nooit op zo een manier gelezen hoe dat zou moeten voelen voor bijvoorbeeld mijn mam. Ik groeide ermee op. Het is bepalend geweest voor de relatie die ik nu met haar heb. Wat als ik dit had gelezen toen ik 10 was? Had ik het dan begrepen? Waarschijnlijk niet. De verlangens waren waarschijnlijk te groot om dit ten volste in me op te kunnen nemen. En daarbij is het Engels van mijn 10-jarige ik niet zo best. Maar goed…

Na het lezen van de hoofdstukken erna kon ik het dus niet loslaten. Ik moest er even over praten met Melis. Maar toen moest ik dus heel erg huilen. Ik weet niet of het ooit gaat wennen. Dat ik gevoeliger ben. Mij beter kan inleven in een ander. En dat soort dingen. Maar ik vind het wel fijn. Echt.

Van lezen word je dus empathischer. Echt. Geloof je me niet? Check dit artikel dan!

https://www.ad.nl/gezond/wie-leest-is-slim-begripvol-en-vrolijk~a22823da/